Informacja prasowa: Lumon zastosuje przeszklenia w Solhouse

50-piętrowy wieżowiec w Kanadzie – najwyższy jak dotąd budynek dla Lumon

Lumon, wiodący na świecie producent bezramowych przeszkleń balkonowych, nawiązał współpracę z firmą Bosa Properties z siedzibą w Vancouver, aby dostarczyć fasady balkonowe do 50-piętrowego wieżowca mieszkalnego – Solhouse 6035 – w Greater Vancouver Area w Kanadzie. Dzięki przeszkleniom Lumon i technologii szklanych balustrad, które zostaną zastosowane na ponad 400 balkonach, projekt będzie najwyższym budynkiem na świecie, w którym zastosowana zostanie technologia szklanych paneli Lumon. Budowa ma rozpocząć się w 2024 roku i zakończyć w 2028 roku.

Większość balkonów w Solhouse rozciąga się na całą szerokość każdego mieszkania i ma 2,5 metra głębokości, a przesuwne panele szklane o wysokiej wytrzymałości, zwiększają powierzchnię użytkową mieszkań nawet o 35 procent. Jednocześnie przeszklenia Lumon zapewniają oszczędność energii i zmniejszają poziom hałasu nawet o 50 procent, oferując wytchnienie od miejskiego życia i dodatkowo tłumiąc hałas w samym mieszkaniu.

„Wybór współpracy z Lumon w Solhouse był strategiczną decyzją podyktowaną naszymi spostrzeżeniami na temat tego, jak chcą mieszkać nasi klienci” – powiedziała Jen Riley, wiceprezes ds. marki w Bosa Properties. „Potrzeba całorocznego połączenia z naturą i elastyczne, funkcjonalne przestrzenie stają się priorytetami”.

„Ten projekt wzmacnia strategię rozwoju Lumon, która koncentruje się na Europie i Ameryce Północnej. Wysokie budynki wyposażone w przeszklenia balkonowe dają mieszkańcom więcej przestrzeni do życia w środowisku miejskim, zapewniając jednocześnie oszczędność energii i redukcję hałasu. Wszystkie nasze rozwiązania w zakresie przeszkleń są projektowane i produkowane w naszych własnych fabrykach w Kouvola w Finlandii, w Maladze w Hiszpanii lub w Ontario w Kanadzie” – mówi Jussi Kinnunen, CEO Grupy Lumon.

„Wraz z realizacją tego projektu Lumon wkracza w nowy segment budownictwa – 50-piętrowych wieżowców” – mówi Jussi Kinnunen. „Dziękujemy Bosa Properties za okazane nam zaufanie”.

„Solhouse uosabia życie na zewnątrz poprzez integrację innowacyjnych rozwiązań Lumon w zakresie przeszkleń balkonowych” – mówi Ben Togeretz, Regional Manager w Lumon Canada. „Cieszymy się, że możemy współpracować z Bosa Properties, z którą dzielimy wieloletnie rodzinne dziedzictwo zaufania klientów, jakości i rzemiosła, i nie możemy się doczekać rozpoczęcia realizacji”.

Wraz z postępującą urbanizacją i rosnącą liczbą mieszkańców wieżowców, pionierskie innowacyjne rozwiązania Lumon, zaprojektowane w Finlandii, zapewniają mieszkańcom prywatne, całoroczne przestrzenie zewnętrzne – napędzając ewolucję miejskiego projektowania mieszkaniowego. Wysokiej jakości szkło hartowane Lumon chroni balkony i wydłuża żywotność budynków, co jest ważnym czynnikiem w obliczu nasilających się ekstremalnych zjawisk pogodowych.

Lumon zainstalował swoje systemy w ponad milionie domów na całym świecie – w tym w najwyższym projekcie z drewna masowego w Niemczech, „Roots”, zlokalizowanym w dzielnicy HafenCity w Hamburgu.

O firmie Lumon

Lumon to fińska, rodzinna, międzynarodowa grupa zajmująca się projektowaniem, sprzedażą, produkcją i montażem bezramowych przeszkleń balkonowych, fasadowych i tarasowych. Dzięki znaczącej obecności i wieloletniemu doświadczeniu zarówno na rynku europejskim, jak i północnoamerykańskim, Lumon oferuje zróżnicowaną gamę produktów, w tym przeszklenia balkonów, rozwiązania elewacyjne i usługi konserwacyjne. Zakłady produkcyjne Lumon znajdują się w Finlandii, Hiszpanii i Kanadzie. W 2023 r. Grupa Lumon osiągnęła obroty w wysokości 182 mln EUR i zatrudniała ponad 1 200 osób.

Lumon Canada rozpoczęła działalność w 2011 roku, koncentrując się głównie na rynku konsumenckim. Ostatnio zwiększyła swoją obecność w sektorze B2B, gdzie klientami są deweloperzy i architekci.

O Solhouse 6035

Zaprojektowany przez Gensler budynek Solhouse 6035 łączy w sobie doskonałość architektoniczną z przemyślanymi zasadami projektowania, aby stworzyć tętniącą życiem społeczność, w której mieszkańcy mogą się rozwijać. Obejmujący 445 000 stóp kwadratowych budynek ma 50 pięter i składa się z dwóch struktur: wieży kondominium z 411 mieszkaniami – od kawalerek do mieszkań z trzema sypialniami oraz 68 mieszkań na wynajem, obejmującymi kawalerki do dwóch sypialni. Residence, Estate i Penthouse Collection są uzupełnione szeregiem udogodnień wewnątrz i na zewnątrz zaprojektowanych w celu zainspirowania do dobrego samopoczucia i relaksu.

O Bosa Properties

Bosa Properties to kompleksowa firma z branży nieruchomości z siedzibą w Vancouver w Kanadzie. Jej zróżnicowany zespół wewnętrznych ekspertów pracuje nad projektami mieszkaniowymi i komercyjnymi. Rosnące doświadczenie firmy obejmuje 22 000 domów, które są budowane lub w trakcie realizacji, 5,5 miliona metrów kwadratowych zarządzanych nieruchomości handlowych, przemysłowych, biurowych i na wynajem.

• Lumon dostarczył przeszklania balkonowe do najwyższego budynku mieszkalnego w Wiosce Olimpijskiej w Saint Denis na Igrzyska 2024, Francja.

Lumon, wiodący na świecie producent bezramowych rozwiązań przeszkleń balkonowych, wyposażył balkony w najwyższym budynku mieszkalnym w Wiosce Olimpijskiej w Saint Denis niedaleko Paryża na nadchodzące Letnie Igrzyska Olimpijskie 2024.

• Rolety plisowane – co warto wiedzieć przed zakupem?

Zabudowy balkonowe w nowoczesnym budownictwie to już standard, który daje szereg korzyści i funkcjonalności. Chcesz maksymalnie wykorzystać potencjał zabudowy balkonu? Wyposaż ją w rolety balkonowe! W naszym artykule podpowiadamy, jak wybrać osłonę przeciwsłoneczną na balkon i przedstawiamy główne zalety rolet plisowanych. Zapraszamy do lektury.

• Co to jest loggia i czym różni się od balkonu?

W nowoczesnej architekturze coraz częściej stosuje się rozwiązania mające na celu zapewnić dodatkowy metraż w mieszkaniu. Wśród najpopularniejszych sposobów na powiększenie domu wyróżnia się tradycyjne balkony oraz loggie. Czymjest balkon typu loggia i jakie ma on zastosowanie? Zrozumienie różnic między loggią a balkonem pozwoli Ci lepiej zorientować się w temacie, co jest szczególnie istotne między innymi podczas rozważania inwestycji w zabudowy balkonowe.